Lachen heelt, lachen verbindt.

Lachen roept zoveel op. Alleen al de vele uitdrukkingen getuigen ervan.‘Wie het laatst lacht, lacht het best’. Oei, dat gaat denk ik over lachen ten koste van anderen.‘We lachen ons een kriek’. Een kriek, ik weet niet wat het is, maar ik wil ‘m wel voelen hoor.‘Lachen als een boer met kiespijn’. Hmmm…dat is weer minder.’Altijd blijven lachen (remember Bassie….) heeft ook wat.‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’ Eens!

Lachen maakt ons mens, lachen maakt ons mooi.

We kunnen al 2 tot 4 miljoen jaren lachen, zo schatten onze wetenschappers. Kun je nagaan over hoeveel lach-ervaring we beschikken! We lachen wat af, al wordt het vaak minder na onze kindertijd. Jammer, en dat is geen grap…

Weet je wel hoe grappig het is dat lachen gezond is?Het is echt waar, ik durf het zelfs een feit te noemen, ook al is het redelijk onbekend merk ik meestal. Lachen is aantoonbaar gezond, het is een medicijn. Het breekt onze stresshormonen af; lachen maakt endorfinen aan; bevordert de bloedsomloop; masseert de organen; relativeert het sterk allerlei ‘problemen’ EN lachen creëert (harts)verbinding. Lachen heelt….

Lachen laat het masker vallen.

Wat de grootste grap van lachen is?Dat je er concreet iets mee kan doen in een groep. Ik geef Lachwondershops en Worklachshops om groepen lekker te laten lachen. En wat me elke keer weer raakt is de schoonheid ervan. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen zich gaandeweg de lachoefeningen en spelvormen steeds meer openen en bij wijze van spreken hun maskers laten vallen. Het wordt eerlijker, het wordt echter, er ontstaat verbinding.

Dames en heren, de grootste grap van lachen is dat ik hier blijkbaar heel wat ‘serieuze’ uitleg nodig heb om het belang van lachen over te brengen!

En weet je: lachen hoeft helemaal niet spontaan te gebeuren. Voor je hersenen maakt het ook niet uit of je spontaan lacht om een grap, of dat je je lach bewust ‘aanzet’. Als je doorkrijgt dat het een kwestie is van moeiteloos de lach toelaten, de ruimte geven, in plaats van dat je op commando geforceerd zou ‘moeten’ lachen (wat velen denken), dan is op een bepaald moment jouw ‘lachgolf’ niet meer te stoppen. Heerlijk! En dat kan zelfs solo. Maar in een groep, dat maakt het wel makkelijker, en nog leuker.

Mijn naam is Marnix Lamers van ‘Wayra – Wat speelt er?’

Wayra biedt vanaf 20 februari 2020 de cursus ‘Lachwonderen’ aan onder het motto ‘Heel Heuvelrug Lacht’.

Cursus ‘Lachwonderen’

Voor wie dieper wil ontspannen, in balans wil komen, wil relativeren, zijn lach wil verdiepen, en magie wil creëren, is er een primeur: de cursus ‘Lachwonderen’. Geheel van 5 wonderdagavonden 20 februari t/m 25 juni 2020 van 20.00 tot 21.30 uur. Je zult veel loslaten en nieuwe lagen en krachten in jezelf aanboren. Je zult je veel minder druk maken om dingen.

Meer info en online aanmelden: wayra.nl/cursus-lachwonderen.

Voor bedrijven/organisaties zijn er bovendien ‘Worklachshops’: een unieke en dynamische combi van teamontmoeting, teamtraining en lachworkshop. Laat je inspireren op http://wayra.nl/worklachshops.