Het is zomer, tijd voor vakantie. Voor een hooggevoelig persoon kan dit vele uitdagingen met zich meebrengen. Het voorwerk heb je misschien al gedaan: het uitzoeken van een leuke vakantieplaats. Op zich vind ik dat altijd al een uitdaging. Waar vind ik een locatie waar ik voldoende rust kan ervaren, er een fijne sfeer heerst, er niet teveel mensen zijn én waar ik toch ook nieuwe dingen en nieuwe plekken kan ontdekken? Je herkent je misschien als hoogsensetieveling in de lijst met voorwaarden die je hanteert voor het uitzoeken van jouw ideale vakantieplek.

Heb jij je ideale vakantiebestemming gevonden?

En dan begint de vakantie… De spanning en de stress neemt al toe bij het inpakken. Een week vantevoren zet ik de koffers al klaar en leg er alvast wat in. Ook begin ik met het maken van lijstjes om aan alles te denken. Dan is er nog het laatste werk dat gedaan moet worden. En de tuin moet nog gemaaid en het huis schoongemaakt. Willen de buren de tuin besproeien wanneer ik weg ben?

Ook voor iemand die niet hoogsensitief is, kunnen de vakantievoorbereidingen veel vragen en spanning veroorzaken. Omdat een HSP’er graag verrassingen vermijd en rekening houdt met veel details, is de onrust vaak nog groter. Het helpt om rustig de tijd te nemen om alles in te pakken en lijstjes te maken; er zijn kant en klare lijstjes voor kamperen op het internet te vinden bijvoorbeeld. Neem zo mogelijk een dag eerder vrij zodat je alles kunt doen wat je wilt doen.

“Neem rustig de tijd om te ‘landen’.”

Op de vakantiebestemming aangekomen is rust nemen het eerste wat goed voor je is. Voor iedereen, maar voor een HSP’er in het bijzonder. Neem rustig de tijd om te ‘landen’. Voordat je meteen gaat installeren en uitpakken, rust eerst uit en zorg voor verfrissing, neem een douche. Je spoelt als het ware de reis van je af en hebt meer energie om de boel in orde te maken.

Houd ook de rest van de vakantie rekening met je gevoeligheid en hoge graad van informatieverwerking. Las voldoende pauzes en rustmomenten in; ook als de rest van je gezin of gezelschap dat niet nodig heeft. Zorg goed voor jezelf.

“De natuur is op vakantie ook ideaal om op te laden en te ontladen.”

Ben je in je vakantie thema’s tegengekomen waar je graag mee aan de slag wilt? En wil je weten of een HSP coaching sessie jou verder kan helpen? Je kunt me bellen op 06-10441506 op maandag en dinsdag voor een gratis advies en reading van 5 minuten.

Direct een afspraak maken kan natuurlijk ook. Bij voorkeur op maandag, maandagavond of dinsdag.

Fijne vakantie!