Bij Biodanza is elkaar ontmoeten, in verbinding met elkaar zijn en elkaar aanraken essentieel onderdeel van de les. Aanraken is een menselijke behoefte. Pasgeboren baby’s hebben sterke behoefte aan huidcontact. Aanraking is belangrijk voor hun groei. Het is de eerste vorm van communicatie van een mens. Tijdens het aanraken maken we het knuffelhormoon oxytocine aan, dat zorgt voor stressvermindering. Een gebrek aan dit hormoon heeft emotionele en fysieke consequenties. Menselijke aanraking is een vereiste voor het menselijk welzijn. (Bron: Studio Vuurvlieg)

Eén van de thema’s (lijnen) in Biodanza waar binnen we oefenen met aanraken, is affectiviteit. We spreken van affectiviteit wanneer we diepe verwantschap voelen met andere wezens en gevoelens van liefde, vriendschap, onbaatzuchtigheid, moederlijkheid, vaderlijkheid en kameraadschap voelen. Maar ook tegenovergestelde gevoelens zoals boosheid, jaloezie en onveiligheid behoren tot het spectrum van affectiviteit. Affectiviteit omvat alle passies van de ziel.

Binnen Biodanza drukt affectiviteit zich vooral uit in de liefde.

Hier wordt uitdrukking door gegeven in de vorm van streling en omhelzing. In de menselijke ontmoeting en een omhelzing neemt de affectieve energie zodanig toe dat het helende krachten in jezelf activeert. De streling is een warm, lief gebaar dat ons volledig omhult. De streling is een integrerende handeling in zichzelf, omdat wat zij ontmoet, welkom heet. Door contact en streling vinden we onszelf van waarde voor onszelf en groeien we uit tot iemand van belang voor de ander.

Biodanza, ontspanning, dansen, lachen, samen, Sansoma, Doorn

Door de maatregelen tegen corona raken we elkaar niet of nauwelijks aan. Hierdoor ontstaat bij sommige mensen ‘huidhonger’: de intense behoefte aan lichamelijk contact. ‘Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte.’ (Bron: Het Parool)

Voorlopig kunnen we nog geen Biodanza beoefenen zoals het is bedoeld. Wel dansen we met een groep. De afgelopen weken hebben we online via Zoom met elkaar gedanst. Nu buiten sporten weer is toegestaan, gaan we naar buiten om te dansen (bij minimaal 15 graden en droog weer). Buiten kunnen we 1,5 meter afstand houden en we volgen daarbij het NOC*NSF protocol. Elke vrijdagavond van 19:00-20:30 uur ben je welkom. Meld je wel vantevoren aan, zodat ik de locatie met je kan delen. De kosten zijn € 12,50 per les, te voldoen per tikkie, die achteraf door mij aan je wordt gestuurd.

 “Het verbod op lichamelijk contact moet niet in ons systeem gaan zitten,” […]. “Als deze crisisstorm is gaan liggen, moeten we weer leren om elkaar te durven aanraken.” (Bron: Het Parool)

Biodanza is een ideale manier om op speelse en ongedwongen wijze weer contact te maken met andere mensen en leren om elkaar aan te raken. We hopen vanaf 1 juli bij Sansoma binnen Biodanza te mogen dansen. We wachten nog op toestemming van de gemeente hiervoor. Maar wil je mee doen, geef je dan alvast op. Binnen dansen we dansen elke vrijdagavond van 20:00-21:30 uur en drinken we na afloop thee met elkaar.

Voor meer informatie, kijk op www.adaknol.nl of bel 06-10441506.